Egeli genç spor bilim insanının projesine TÜBİTAK’tan destek
15.09.2023
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Doktora Öğrencisi Berkant Erman’ın yürütücülüğünü yaptığı “Squat egzersizi için hız temelli uygulama: kalça eklemi takibi, bar takibine göre daha etkili bir ölçüm olabilir mi?” konulu araştırma TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini tebrik ederek başarılar diledi.
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Doktora Öğrencisi Berkant Erman’ın, Prof. Dr. Mehmet Zeki Özkol’un danışmanlığında yürüttüğü proje ile kalça eklemi ve bar arasındaki oluşan hareket hızı farklılıkları ortaya konacak ve literatüre yeni bir metot kazandırılacak.
Projenin detayları ile ilgili Doktora Öğrencisi Berkant Erman, “Hız temelli egzersiz (HTE) günden güne popülerliğini arttırmaktadır. HTE metodunun uygulaması bir aparat yardımıyla gerçekleşmektedir. Böylelikle bara takılan bu aparattan alınan hız verileri uygun bir yazılım aracılığı ile okunabilmektedir. Uygulanan egzersiz hızının, antrenman hedefine göre değişen belirli bir düşüş göstermesi, hareketin sonlanması anlamına gelmektedir. Elde edilen hız verileri ile çeşitli hesaplama metotları uygulanarak antrenman yükleri ve şiddetleri belirlenebilmektedir. HTE’nin bu açıdan bir tekrar maksimum (1-TM; tek seferde kaldırılabilen maksimum ağırlık) belirlemede klasik yaklaşımdan daha tutarlı olduğu yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. 1-TM bulma sırasında zaman tasarrufu sağlaması; klasik metot ile saptanan 1-TM’nin birkaç antrenman ünitesinden sonra değişmesi ve bu değişimin gerçek zamanlı olarak görülememesi; günlük hayatta performansı etkileyen uyku, stres gibi durumların egzersize etkisinin anlık takip edilebilmesi; kuvvet üretim oranının egzersiz sırasında gerçek zamanlı olarak izlenebilmesi; gerçek metabolik yorgunluğa daha yakın düzeylerde antrenman yapılabilmesi ve daha iyi adaptasyon sağlanması; egzersiz sırasında uygulanabilen optimal antrenman yükünün sportif performansı daha fazla arttırması olarak sayılabilmektedir” dedi.
Berkant Erman, “Projenin temel amacı, kalça eklemi ve bar arasındaki oluşan hareket hızı farklılıklarını farklı 5 yük kullanarak ortaya koymak ve literatüre yeni bir metot kazandırabilmektir. Projenin temel hedefi ise; gerçekleştirilecek olan metodunun farklarını ve katkısını ortaya koymak ve ileriye yönelik hedeflerimiz doğrultusunda, bu projeden elde edilen verilerin kronik etkilerini de araştırmak ve ülkemizin ulusal kalkınma hedeflerini göz önünde bulundurmaktır. Aynı zamanda doktora tezime bağlı yürütülen bu proje için, araştırma motivasyonumuza katkısı ve çalışmalarımıza destekleri ile Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a, fakültemiz imkanları ve destekleri için yanımızda olan fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer hocama ve teknik destekleri ile her zaman yanımda olan danışman hocam Prof. Dr. Mehmet Zeki Özkol’a çok teşekkür ederim. Ege Üniversiteli genç araştırmacılar olarak diyebilirim ki, ülkemiz ve bilim için çalışmalarımıza tüm hızımızla devam edeceğiz ve yeni araştırmalar için motivasyonumuz çok yüksek” diye konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Zeki Özkol’un danışmanlığını yaptığı araştırmada, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi doktora öğrencisi Berkant Erman yürütücü, Spor Bilimleri Fakültesi doktora öğrencisi ve aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda görev yapan Hakan Arslan araştırmacı, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Lisans öğrencisi Mehmet Yusuf Üstünel ise bursiyer olarak görev alıyor.

Egeli bilim ekibi yerli yazılımla bir bisiklet ergometresi prototipi geliştirecek
21.08.2023
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Özkol’un yürütücülüğünü yaptığı “Q Faktörü Ayarlanabilen Bir Bisiklet Prototipinin Tasarımı, İmalatı ve Anaerobik Performans Testleri” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz bilim insanları tarafından toplumun ihtiyaçlarına yönelik farklı konularda yenilikçi bir bakış açısıyla araştırmalar yürütülüyor. Yerli ve milli bir anlayışla hazırlanan bu projelerimiz TÜBİTAK nezdinde kabul görerek desteklenmeye uygun bulunuyor. Spor Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Tıp Fakültesi akademisyenlerimiz öncülüğünde yürütülen araştırma sonucunda spor ve sağlık bilimleri alanında kullanımı için yerli yazılımı olan prototip bir bisiklet ergometresi geliştirilerek ulusal ve uluslararası bilim envanterine kazandırılacak. Proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
“Uluslararası spor ve sağlık bilimleri envanterine kazandırılacak”
Proje yürütücüsü Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Özkol ise “Tasarım ve prototipleme tamamlandıktan sonra sporculara yönelik performans testleri gerçekleştirilmesinin planlandığını, yapılacak çalışmalar sonucunda yerli ve kullanıcı dostu bir yazılımı olan, sporcuya en uygun şekilde ayarlanabilen, daha uygun maliyetli yerli bir prototip geliştirilerek ulusal ve uluslararası spor bilimleri envanterine kazandırılması ve ürüne yönelik patent alınmasını hedefliyoruz. Ayrıca bu proje, bu konuda yapılacak çalışmalar için temel oluşturacak ve literatüre katkı sağlayacaktır. Proje çıktılarının uluslararası dergilerde yayınlanması planlanmaktadır” dedi.
Multidisipliner proje ekibi
Prof. Dr. Mehmet Zeki Özkol’un yürütücülüğünü yaptığı projede; Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldız, Doç. Dr. Mahmut Pekedis, EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Araş. Gör. Dr. Yasin Yüzbaşıoğlu, EÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Melekper Elcil Kaya Biçer, Spor Bilimleri Fakültesi doktora öğrencisi ve aynı zamanda Gençlik ve Spor Bakanlığında görev yapan Hakan Arslan araştırmacı olarak yer alırken, doktora öğrencileri Berkant Erman ve Mehmet Arda Özden, yüksek lisans öğrencileri Mert Narin ve Muhammet Berat Alkale, lisans öğrencisi Vatfa Burcu Büyükaşık bursiyer olarak yer alıyor.