top of page

Kalori ve Ölçümler

  • 17 Oca 2020
  • 1 dakikada okunur

•Bu kalorimetre ile besinlerin brüt enerji miktarları ölçülmektedir.


•Yiyecekler, yüksek basınçta oksijen yüklü bir odaya yerleştirilir. Uçtaki sigortadan geçen elektrik akımı, gıda-oksijen karışımını ateşler. Yiyecek yandığında, bombayı saran bir su ceketi, serbest bırakılan ısı enerjisini emer. Kalorimetre çevre ortamından tamamen izole kalır, böylece su sıcaklığındaki artış, yiyeceklerin oksidasyonu sırasında salınan ısıyı doğrudan yansıtır. Oksidasyonla yanan besin, besinin toplam brüt enerjisini bize gösterir.


•Bu ölçümler sonucunda,


1.1 gr. Lipid (yağ molkülü) = 9,5 Kcal.


2.Glikoz için yanma ısısı gram başına 3.74 kCal'e eşittir, oysa glikojen (4.19 kCal) ve nişasta (4.20 kCal) daha büyük değerler verir. Bir gram karbonhidrat için yanma ısısı genellikle 4.2 kCal'ı temsil eder.


3.Protteinler için 2 önemli unsur vardır, 1)besindeki proteinin tipi 2)besinin nitrojen içeriği.genel oalrak yumurta ,et vb. ürünler %16 nitrojen içeririler ve 5,75 kcal. Enerji açığa çıkarırlar.


4.Kolarimetre içerisinde 1 gr. Lipid , 1 gr. Proteine göre %65 daha fazla enerji açığa çıkmasını sağlarken , 1 gr. CHO’dan %120 oranında daha fazla enerji açığa çıkarır.


Gıdaların enerji değerlerinde ısı olduğunda farklar vardır

Doğrudan belirlenen yanma (brüt enerji değeri) Kalorimetri, mevcut net enerji ile çelişir.

Bu özellikle proteinle ilgilidir, çünkü vücut bu besleyicinin azot bileşenini oksitleyemez. İçinde vücutta azot atomları, böbreklerin idrarda salgıladıkları üre oluşturmak için hidrojenle birleşir. Bu şekilde hidrojen kullanımı protein molekülünün potansiyel enerjisinin yaklaşık %19'luk bir kaybını temsil eder. Bu hidrojen kaybı, proteinin yanma ısısını, bomba kalorimetresinde oksidasyon sırasında salınan gram başına 5.65 kCal yerine, gram başına yaklaşık 4.6 kCal'a düşürür. Buna karşılık, karbonhidrat ve lipidlerin (azot içermeyen) fizyolojik yakıt değerleri, bomba kalorimetresindeki yanma sıcaklıkları ile aynıdır.


 

kaynak: McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2010). Exercise physiology: nutrition, energy, and human performance. Lippincott Williams & Wilkins.

 

Comments


© 2019-2025 Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page